O nama

Odbojka na pijesku

 
Odbojka na pijesku u Hrvatskoj počinje s organizacijom prvih turnira u Umagu. Organizacija turnira odbojke na pijesku po plažama republike Hrvatske bila je normalna, ipak prvi ozbiljan turnir koji je računao kao prvenstvo Hrvatske bio je zabilježen 1994. godine.
 
Turnir je bio otvorenog karaktera, gdje je bilo jako puno gostiju iz ostalih susjednih država. Cijelu tu priču oko odbojke na pijesku započeo je jedan čovjek, Damir Radeljić, koji je organizacijom i
energijom prenosio viđeno iz Amerike na ostale entuzijaste, sportske djelatnike, igrače u Hrvatskoj. 1996. godina donosi nam prvi Kup Hrvatske i evidentni rast, odnosno razvijanje sporta u željenom smjeru. Organizacijski ,svi ljudi koji su stvarali odbojku na pijesku u Hrvatskoj, od Umaga, Crikvenice, Splita, Raba, Osijeka, Zagreba, Čakovca na kraju se došlo do brojke od preko 70-tak službenih turnira u Hrvatskoj i mnogo međunarodnih turnira.
 
Isto tako savez je uspio ostvariti i građenje sportskog objekta koji je potreban – teren za odbojku na pijesku. Kroz godine igranja i organizacije turnira, desila se masovnost u stvaranju novih terena za odbojku na pijesku. Uvjeti su svake godine sve bolji i bolji, sve je više terena te je u ovome trenutku u Hrvatskoj više od 400 terena.
 
S ponosom treba reći da smo kao organizator imali najveće turnire, uključujući svjetsku seriju, europsku seriju, svjetsko i europsko prvenstvo za mlađe dobne kategorije gdje su domaćini bili Zagreb i Umag, što nas stavlja u rang sa europskom elitom kada se govori o organizaciji.
 
Doprinos uspješne organizacije polako je donosio i razvoj odbojkaških ekipa koje su trenirale na pijesku, te se počele ozbiljnije baviti ovim sportom. Pogotovo razvoj klubova, koji sustavno
svojim ulaganjem u pogon igrača donose rezultate na natjecanjima Hrvatskoga prvenstva te na međunarodnoj sceni.
 
Najzapaženiji rezultati u Hrvatskoj povijesti odbojke na pijesku su:
4. mjesto na Mediteranskim igrama 2009. Godine ekpa Križanović/Perić
2. mjesto i finale European opena, turnira europske serije Trimčevski/Perić 2003. godine u Zagrebu
 
2. Mjesto i finale Europskog prvenstva do 18 godina za Dellorco/Glaurdić 2009. godine u Espinhu, Portugal.
Bilo je još individualnih pobjeda na međunarodnoj seniorskoj sceni s ekipama Steinocher/Perić, Ivković/Križanović.
Kod žena najbolje rezultate imamo iz 2003. Godine kada su Anzulović/Jurčić u četvrtfinalu European opena bile zaustavljene, što je bio najveći domet neke hrvatske ekipe na seniorskom natjecanju.
 
O savezu
 
Hrvatski savez odbojke na pijesku osnovan je 12.02.2012. godine. U savezu je aktivno preko 30 klubova koji se natječu u 1 i 2 ligi, te ligi za veterane. Ligu igraju klubovi uspješno u dvokružnom
sustavu, isto tako i Kup Hrvatske.
 
Sva natjecanja savez osigurava i za mlađe dobne kategorije (juniore, kadete i mlađe kadete). Osim klupskih natjecanja savez paralelno organizira pojedinačno prvenstvo Hrvatske. Prvenstvo koje je
zamišljeno tako da se svatko može prijaviti i biti dio ovoga sporta, isto kako se svatko može prijavi i organizirati turnir prvenstva Hrvatske uz određene uvjete koje savez traži.
 
Savez će uvijek težeti boljemu i najvišemu, razlog tome leži u potencijalu koji ima ova zemlja i igrači koji svaki dan se natječu i treniraju na terenima po Hrvatskoj. Svrha saveza je da proširi tu ideju kako bi jednoga dana svi sa užitkom gledali hrvatsku ekipu na olimpijskim igrama.